17 sep 2019

STOFFvzw in september

 

Boerenwormkruid op een industriezone langsheen de spoorweg Antwerpen-Gent. Een geneeskrachtig en ontsmettend kruid dat zich niet laat doen.

Foto ©Stefaan van Biesen


Els Dottermans, Eurudike De Beul, Amparo Cortés, het Nadar Ensemble en Maya Stoffijn zullen optreden bij STOFF 01. Het wordt de eerste van een jaarlijks terugkerend evenement. Iets met poëzie, beweging, klanken taal, muziek en rare manieren. Het gedenken van de asbestslachtoffers dompelen we niet in een bad van ellende of opstandigheid, neen, het wordt schoonheid, iets uniek met allure: cultuur in haar breedste betekenis en in relatie met de realiteit van vandaag. We reserveerden het museumtheater voor de zaterdagavond 14- en zondagnamiddag 15 december. De kaarten zijn nu al te koop bij de stadsschouwburg in Sint-Niklaas.

Tegelijk werken we aan een bescheiden tijdschrift. Daarin laten we asbestslachtoffers aan het woord en tekenen we nummer na nummer een beeld van de situatie in het Land van Waas. Het gaat niet over kleinigheden. Het zijn getuigenissen van wat in stilte broedt.  Hoe veel mensen onverwacht het verdict krijgen dat ze kanker hebben als gevolg van asbest. Vroeger, nu en in de toekomst. Vreselijk dichtbij. Het blijvend verzwijgen van iets dat hier vijf keer meer voorkomt dan gemiddeld in België is onzindelijk. Ook in dit tijdschrift zullen we de getuigenissen omkaderen met schandalig mooie beelden. Grote kunstenaars werken er aan.

Wij, de vier werkers van Stoffvzw,  kennen mekaar vanuit ‘d Academie Beeld’. Dat van die schoonheid zit nog altijd in ons lijf. En ondertussen, naarmate we naar meer mensen luisteren, beseffen we dat hier niettegenstaande – of is het ten gevolge van – veel ellende een onverwoestbare drang naar schoonheid leeft. We zijn met velen.