Zwarte Moerbei

De Zwarte Moerbei in het Brouwershof in Sint-Niklaas       foto Johan De Vos   1 juni 2023

 

Professionelen herhalen het: asbest doodt. Meer nog, het einde van de miserie is niet in zicht. De Vlaamse ambities blijken onbetaalbaar te zijn. Het geld raakt op en ook de drijfveer. De asbestbaronnen en hun vazallen brengen positief nieuws: ‘asbest is iets van vroeger’. We willen het graag geloven, goedgelovigheid is cool. Tegelijk, en op basis van de nieuwe gegevens en inzichten, organiseren wij van STOFFvzw onze werking in de richting van lange en zeer lange termijn. Rustig en gestaag. En we hebben een plan, in drie richtingen.

Het gaat over een werking met kinderen en jongeren, serieus maar zonder drama. Vervolgens willen we zoveel mogelijk mensen informeren over de reële gevaren van asbest en hoe zich te beveiligen. Ook zijn we erop uit om de asbestslachtoffers te eren, door ze een plaats te geven in de hedendaagse geschiedenis, het is cultuur. Dit alles wordt blijvend ondersteund door de interviews en gesprekken die we hebben met de asbestslachtoffers en nabestaanden. Hun stem telt.

De Zwarte Moerbei in het mini stadsparkje aan de Hazewindstraat in Sint-Niklaas wordt aanleiding om te praten met kinderen en jongeren. Deze boom is een levend monument, scheef, mank en tegelijk vol leven. De bijeenkomsten kunnen vrolijk zijn, met muziek, verhalen en discussies. De plaats waar de Zwarte Moerbei zich bevindt is merkwaardig. Hij wordt een bron van wijsheid. Gratis, staande in de openbaarheid.

De getuigenissen van de asbestslachtoffers verdienen een veilige maar ook toegankelijke plek Ze worden vanaf nu ook bewaard in het Industriemuseum Gent. Een eerste stapel dossiers met getuigenissen, digitaal en op papier, ligt klaar om ze er te deponeren. Om misbruik te voorkomen worden ze beveiligd met een dubbel contract. De getuigenissen blijven alleen ter beschikking voor wetenschap, geschiedenis en cultuur. In die richting worden ze nu al gebruikt. U hoort er nog van.

Kan een zwart-witafbeelding zijn van boom